Marraskuun alussa Hankasalmen kirjastoon avataan toteuttamani näyttely kotiseutuyhdistyksen esinekokoelmasta. Näyttelyn työnimenä on Umpimähkästä kitupiikkiin ja se kertoo tuttujen sanontojen talonpoikaisista juurista.

Aloitin näyttelyn valmistelun jo elokuun lopussa laatimalla alustavan näyttelykäsikirjoituksen ja tällä viikolla oli vuorossa esineiden valinta ja niiden puhdistus. Hankasalmen kotiseutuyhdistyksen esinemuseon esineet sijaitsevat vanhassa viljamakasiinissa, jossa ne ovat vuosikymmenten kuluessa saaneet kärsiä sekä kylmää että kosteaa ja peittyä kunnon kerroksella pölyä ja likaa. Tästä syystä puhdistaminen ennen esillepanoa oli aivan välttämätön toimenpide.

Näyttelystä tulee pienehkö. Tilaa on kolme pientä vitriiniä, yksi korkea ja kapea vitriini sekä jonkin verran seinäpintaa. Näyttelyyn valikoitui yhteensä 10 esinettä. Niiden lisäksi näyttely tulee koostumaan myös joistain valokuvista ja selittävistä tekstiosioista. Näyttely on myöhemmin tarkoitus sijoittaa pysyvästi esinemuseoon, joten suunnittelussa on otettava huomioon paitsi kirjaston tarjoamat tilat myös lopullinen sijoituspaikka esinemuseossa. Tämä asettaa luonnollisesti taitolle enemmän haasteita kuin sellainen näyttely, joka on esillä vain yhdessä paikassa. Siirrettävät näyttelyt ovat kuitenkin hyvin yleisiä museoissa nykyään, joten mitään kummallista tässä ei sinänsä ole.

Omituisen blogi seuraa lokakuun ajan näyttelyprojektin etenemistä. Samalla blogitekstini toimivat dokumentaationa marraskuussa alkavia tilasomistuksen näyttötutkinnon opintoja varten. Seuraavaksi projekti jatkuu näyttelyyn tulevien tekstien ja kuvien taitolla. Myös esineiden sijoittelua ja tarvittavia näyttelyrakenteita on ryhdyttävä suunnittelemaan heti ensi viikolla. Tervetuloa seuraamaan projektin etenemistä!